Ana içeriğe atla

Çocuk Eğitiminde Faydacılık

Bireyin kişiliği çocukluğundan itibaren şekillenir. Bunda etkili olan unsurlar genel anlamda aile ve çevredir. Çocuğa yapması gerekenler ve yapmaması gerekenler ailesi tarafından doğduğu ilk andan itibaren öğretilir. Çocuğun kişiliği bu öğretilenlere göre şekillenir. Bu doğrultuda aileler çocuğu daha iyi eğitmek için ödül ve ceza sistemini uygularlar. Bu sistemde iyi görülen davranışlar ödüllendirilir kötü görülen davranışlar cezalandırılır.

Çocuğun davranışlarına göre ödüllerin ve cezaların verilmesi birçok aile tarafından uygulanan bir sistemdir. Birçok aile bu sistemin çocuğu iyi bir birey yapacağına inanır ancak bu sistem bireyi faydacı yapmaktan öteye götürmez. Örneğin çocuk bir bardak kırmışsa çocuğa ceza verilir ve çocuk bardak kırmanın yanlış bir durum olduğunu anlar. Ancak çocuk odasını toplamışsa çocuğa ödül verilir ve çocuk artık bunun iyi bir durum olduğunu anlar. Bunun yanı sıra çocuk ilk seferinde içinden geldiği için odasını toplamasına rağmen bundan sonra odasını ödül almak için toplayacaktır. Çocuk artık iyi olarak görülen durumları yalnızca ödül almak için yapacaktır. Durumun iyiliği ya da kötülüğü onun için artık önemli olmayacaktır. Çocuk büyüdüğünde ve hayata atıldığında ise hayatta iyiliğin her zaman ödüllendirilmediğini, kötülüğün de cezalandırılmadığını görecektir. Tıpkı çocukluğunda olduğu gibi iyi bir davranış sergilediğinde onu ödüllendirecek bir sistemin olmadığını anlayacaktır. Bunu anladığında da çocukluğunda olduğu gibi hangi durum onun için iyiyse onu seçecek ve kendi yararına uygun olanı yapacaktır. Bu durumda ortaya faydacı, bencil bir birey çıkacak ve toplumsal olaylardan tutun da iş hayatına kadar kendi faydasını gözetecektir. Bu birey kendi faydası için her kalıba girecek gerektiğinde istemediği doğruları savunacaktır. Bu faydacı birey toplumda bozulmalar ortaya çıktığında kendisine bir şey olmaması için “Bana ne?” diyecek ve bu bozulmaları onarmak için hiçbir emek vermeyecektir. Bu durumun sonucunda da toplum bozulacaktır.

Sonuç olarak ailelerin çocukları daha iyi eğitmek için kullandığı ödül ve ceza sistemi çocuğu faydacı bir birey yapacaktır. Hayata atıldığında da toplumsal olaylara, hayata, işlerine faydacı bencil bir gözle bakacaktır. Bunun sonucunda da insanlar ve toplum bozulacaktır.
Mert Emin Güner

Yorumlar

  1. Yolun bahtın açık olsun kardeşim bu konuyu en iyi açıklayan sensin başarıların daim olsun.

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel bir başlangıç olmuş. Yolun açık olsun paşam.

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel olmuş kardeşim başarılar

    YanıtlaSil

Yorum Gönder